Een actieplan voor mens, planeet en welvaart

Op 15 december vorig jaar kreeg ik tijdens "The Socialization of Entrepreneurship" de kans om de weg die ik tot dusver bewandeld heb toe te lichten. Van waar ik als kind van droomde en wat ik op lange termijn met BouwData wil bereiken.

Voor mij kwam er echter een veel interessanter verhaal aan bod, met ongelofelijk veel schwung gebracht door Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Managing Director van CIFAL Flanders. Sedertdien houden we contact. Zo kreeg ik afgelopen week, vers-van-de-pers, de Nederlandse vertaling van de Resolutie goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 25 september 2015 toegestuurd. 

Op die dag hebben 193 wereldleiders zich verbonden aan 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (de fameuze SDG's) en 169 bijhorende subdoelstellingen. Deze doelstellingen bouwen verder op de Millenniumdoelstellingen van de VN en willen afmaken wat deze niet hebben kunnen realiseren. Deze agenda is m.a.w. niets minder dan een actieplan voor mens, planeet en welvaart.  Geen klein bier en ze willen het allemaal voor elkaar hebben tegen 2030 !

Een belangrijke organisatie die ons hier in Vlaanderen bij gaat helpen is CIFAL Flanders
CIFAL Flanders maakt deel uit van het UNITAR netwerk. 
UNITAR staat voor United Nations Institute for Training and Research en is het trainingscentrum bij uitstek van de Verenigde Naties. CIFAL Flanders krijgt zijn informatie grotendeels rechtstreeks van de VN en past zijn lesmateriaal maandelijks aan. Deze twee websites alleen al staan garant voor een weekend surf- en leesplezier !

Maar voor de mensen met een drukke agenda verwijs ik graag naar de twee andere documenten die Peter mij afgelopen week bezorgde.

1. Zeer praktisch is de Getting Started Guide

2. Waar we in België staan, lees je in Are the rich countries ready ? Een studie van september 2015. Globaal staan we op de 8ste plaats na Nederland en Duitsland. Op pag. 20 van de studie kan je lezen waar we goed in zijn en waar we echt aan moeten gaan werken.

We hebben m.a.w. geen enkel excuus meer om te klagen dat het allemaal zo slecht gaat. De tools en kennis liggen voor het rapen. Het is gewoon tijd om aan de slag te gaan !

 

 

 


Comments