TOM MERTENS, projectleider ontwerp technieken bij uitvoering, Botec:
"De bouwwereld en administratie, het zal wellicht steeds een heikel punt blijven. Toch is het noodzakelijk dat voor elk project, maar in het bijzonder projecten met enige omvang systematisch financieel en naar planning worden opgevolgd. Hoe vaak draaien technische discussies uit op eindeloze financiële discussies, hoe veel energie wordt er gestoken in het nazicht van vorderingsstaten, welke planningen worden consequent opgevolgd…
Het moet gezegd dat de combinatie AZ Sint Maarten en BouwData© heeft gezorgd voor een zeer geoliede en doorgedreven professionele aanpak van een project dat voor vele partners qua grootte uniek was. Voor de verschillende partners zoals de aannemers technieken, die halfweg de uitvoering in het verhaal traden, was het even wennen aan de totaal andere manier van aanpak. Maar eens de nulstaten in werkgehelen omgezet waren met vooraf vastgelegde facturatieschijven en gekoppelde planningen was er voor iedereen een duidelijk kader.
Na de realisatie van dit project kunnen we de meerwaarde van BouwData© in grotere projecten enkel als een must evalueren.
Elke partner heeft zijn eigen toegevoegde waarde, de automatisering van bepaalde administratieve workflows is daarbij een vak apart. Indien het dan uiteindelijk ook nog bijdraagt tot administratieve verlichting en hogere efficiëntie kan iedereen zich voornamelijk concentreren op zijn kerntaken."
MARC DE DECKER, projectdirecteur perceel gesloten ruwbouw, infrastructuur en werfcoördinatie, MBG:
"Deze werkmethodiek is een zeer handig werkinstrument, dat naast vele andere factoren een belangrijke schakel is in het succes en welslagen van een project, een voorbeeld voor onze toekomstige bouwheren."
ERIK VEREECKEN, projectdirecteur architectuur, VK Architects & Engineers:
Over het gebruik van groupware: "De inrichting van de Groupware op basis van BBSfB Tabel 4 en NEN 2699 was even wennen maar nadien was dit wel handig aangezien het om een bestaande systematiek ging. Eigenlijk zou dergelijke inrichting vanaf de start van het project moeten gebeuren. Die les hebben we dan ook onthouden voor het eertvolgend groot ziekenhuisproject waarmee we aan de slag gingen. [...] De onschatbare bijdrage die PB calc & consult leverde, was het bewaken van de discipline bij het gebruik van de groupware samen met een zeer leesbare en up-to-date gehouden handleiding."
Over de workflows: "De geïnstalleerde workflows waren geschoeid op wat VK Architects & Engineers vooraf samen met AZ Sint-Maarten theoretisch hadden bepaald in de diverse bestekken. De kunst was echter om deze om te zetten in praktisch haalbare workflows waarbij zowel de wetgeving op overheidsopdrachten zo goed mogelijk werd gerespecteerd én een vlotte werking van het proces werd gegarandeerd. De beschikbare tools in de groupware platformen bleken niet te voldoen aan onze verwachtingen en PB calc & consult heeft dan met Excel tools de uitkomst geboden om deze workflows te beheren. Hierbij zorgde zij ervoor dat we geen slaaf werden van de tool. De inbreng van PB calc& consult was hier alweer van onschatbare waarde om deze tool aan te reiken, te onderhouden en het proces te bewaken."
Over de EVM methodiek: " De financiële planning was eigenlijk de concrete invulling van de ambitie van AZ Sint-Maarten en VK Architectes & Engineers om via BIM (Revit 3D in dit geval) een bijna permanente concordantie tussen de werkelijke voortgang van de werf en de vorderingstaten te krijgen zonder een maandelijkse discussie over hoeveelheden en prijzen. De hoop was om dit te automatiseren door een 5D planning, maar die ambitie bleek met de beschikbare tools niet realiseerbaar, nu blijkt ook dat voor een dergelijke schaal die ambitie nooit realiseerbaar zal zijn. AZ Sint-Maarten en PB calc & consult hebben toen een systeem van financiële planning als alternatief naar voor geschoven en zijn er in geslaagd om de aannemers die op vrijwillige basis te laten aanvaarden. Dit is een meesterzet gebleken. Het liet toe om het doel van een vlotte maandelijkse vordering waar te maken waardoor de ontwerper zich kan concentreren op zijn hoofdtaak en dat is het technisch opvolgen van de uitvoering. [...] Voor de ontwerpers is de meerwaarde dat de traditionele maandelijkse discussies vermeden worden. Dit geeft meer tijd voor de technische opvolging. Voor de opdrachtgever laat deze tool toe om meer greep te hebben op de planning, het niet nakomen van de planning heeft immers onmiddellijk aantoonbare financiële gevolgen. Het geeft ook meer inzicht in de interne planning van de aannemers. Wij laten het aan de aannemers over om te getuigen over de meerwaarde voor hen. Dat dit systeem meer werk zou meebrengen is echter niet wat wij horen."
Besluit: "Nu het gebouw gerealiseerd werd en we de tijd vinden achterom te kijken beseffen alle partners dat we hier toch wel vaak “early adopters” waren zoder het zelf te beseffen op de moment dat we ermee bezig waren. Dit maakt dat vele zaken ons evident leken, ik denk aan groupware, workflows, financiële planning, BIM, volgehouden teamwork. Het is pas door met mensen die het hele traject niet meemaakten te praten dat we ons realiseren dat dit helemaal niet zo evident geweest is. Er zal nog werk aan de winkel nodig zijn vooraleer dit een evidentie wordt in de Belgische bouwsector, maar ik ben ervan overtuigd dat dit moment zal komen. Het werk van PB calc & consult zal daar een cruciale rol in spelen."
PAUL VERWIMP, projectleiding perceel "intelligente gebouwentechniek", SIEMENS:
"Aangaande financiële opvolging kan ik aangeven dat gedurende mijn lange ervaring als PM ik dit echt zie als een voorbeeld voor volgende projecten. Als belangrijkste hierin de manier van werken met financiële voorschotten, structuur meer-min werken en dit aangereikt via diverse workflows."