Een materniteit in Bas-Congo

De Clemensactie bouwt in Bas-Congo, en meerbepaald in Mbanza Ngungu, een materniteit.

Waarom in die streek ? 

In de regio van Mbanza Ngungu - Matadi is er welgeteld 1 operatief gynaecoloog en is er een sterftecijfers van moeders in het kraambed van 1289 op 100.000 bevallingen. Elk uur sterven 4 vrouwen bij de bevalling.  Er zijn veel te veel complicaties bij bevallingen omdat de meisjes te jong zijn, te vaak zwanger zijn en te vlug na elkaar en te weinig opgevolgd worden. Ook gaat minder dan 30% van de meisjes naar school. Bovendien zijn de bestaande ziekenhuizen in Mbanza Ngungu helemaal niet aangepast aan moderne noden en slecht uitgerust. 

Het gebouw is relatief simpel - eigenlijk een ideale oefening voor een beginnende quantity surveyor / estimator / budget controller / construction manager: een gelijkvloers van een kleine 25m op een goede 12m. Later zal er een pediatrie en een radiologisch centrum aan toegevoegd worden. Ook een inentingsprogramma voor kinderen staat op de wishlist. Immers 126 op de 1000 kinderen sterven voor hun 1ste verjaardag - een duizelingwekkende 12,5% is dat !

Een Duitse Rotary club gaat al het medisch materiaal aankopen en voorziet in de nodige opleidingen van het personeel. 

Maar het gebouw zelf, daar moet de Clemensactie voor zorgen. De totale kostprijs is € 100.000 en daarvan moet nog € 45.000 bij elkaar gesprokkeld worden. 

Wil je dit project financieel een duwtje in de rug geven, dan kan dit door een storting te doen op: VIA Don Bosco, Leopold II-laan 195, 1080 Brussel - BE84 4358 0341 0159 (Bic: KREDBEBB) met vermelding: 5314 bouw materniteit Mbanza Ngungu. Lieve Droogmans, voorzitter van Markant vzw, is projectverantwoordelijke en staat er garant voor dat alles rechtstreeks naar de bouw van de materniteit gaat.

Inhoud syndiceren
Comments